lauantai 27. huhtikuuta 2013

Lisää Raspberry Pi säätöä yms teknopornoa.

Aiemmin taisinkin jo postata edullisen LCD näytön jonka ostin ebaysta. Oheisesta sivusta löysinkin hyviä vinkkejä kuinka muuttaa 12V näyttö toimimaan 5V:nä. http://www.raspberrypi-spy.co.uk/2012/11/cheap-miniature-lcd-screen/


Joten rupesin puuhasta toimeen, pistin kolvin lämpiämään ja 10cm pätkät mustaa ja punaista piuhaa.
Tässä ennen ja jälkeen kuvat, ja ilokseni täytyy todeta, että nytten monitori toimii 5V virtalähteellä.

Tarkempi kuva tuosta mustasta 8 jalkaisesta chipistä (XL1509 lukee chipin päällä jos katsoo suurennuslasilla) johon powerin piuhat kolvasin kiinni:

Eli irroitin punasen ja mustan piuhan alkuperäisistä pinneistä ja juotin jatkopiuhat kiinni johtimiiin ja punainen piuha (5V) kiinni pinniin nro 2, ja musta GND/maa kolvataan toiselle puolelle. Siihen virtaliittimeen ei kannata 12V:tä enää muutoksen jälkeen tarjota, jos teette samanlaisia virityksiä itse :)

Tässä vielä demo-video minun toimivasta 5V LCD monitorista Raspberry Pi:n kanssa:


Ebaystä tilattua...

Valkoharjainen seinälevy, 5.7e/kpl englannin ebaysta, ihan vaan testimielessä tilasin, tarkoitus lähinnä piiloittaa johtoviidakkoa, esim seinälle menevän littanatelkkarin taakse tuommoinen, ja toinen samanlainen alas pistorasiakorkeuteen, niin voi seinän sisällä vetää HDMI yms kaapelit telkkarille. Mustaharja version olinkin jo tilannut aikaisemmin.

Ja tässä vähän kuvia DC stepdown moduuleista, ebaysta 1.1e-1.3e/kpl, näillä voi muuttaa teknisessä tilassa 12V DIN tilatiedot 3.3V:hen, jotta Raspberry Pi osaa lukea ja ohjata talon valaistuksia tarpeen vaatiessa. Tästä tulee joku mega postaus kunhan talon sähkötyöt on joskus tehty. Tässä lähinnä spoileri kuvia osista joita viritykseni mahdollisesti tarvitsee.

Ebay ostoksia, dallas lämpötilasensori, 2.9e/kpl, voidaan käyttää lämpötilan mittaamiseen, esim Raspberry Pi:llä. Tästäkin aiheesta lisää jossain vaiheessa, kunhan ehdin tuotakin testaamaan. Samoin löytyy tuollainen sininen pikkuruinen DHT-11, 1.1e/kpl, joka on pikku peukalon pään kokoinen lämpötila ja kosteusmittari.

Sitten lisää ebay ostoksia, Nokia 5110 puhelimen näyttö, jonka voi tunkata kiinni Raspberry Pi:hin, vain 2.5e/kpl, joten on kohtuu edullinen näyttö. Tämä ihan vain referenssi spoilerina:

Varmaan jossain vaiheessa tulee lisää postausta aiheesta, sitten kun itse tuon virittelen toimintaan...



perjantai 26. huhtikuuta 2013

Tontti on sulanut...

Tältä tontilla näyttää nyt, kävimme merkkaamassa puut jotka haluamme säilyttää. Viikonloppuna tulee metsuri koneiden kanssa kaatamaan muut puut. Vesilaitoksen liittymäkin näkyy kuvassa sinisenä tötsänä. Samoin kepeillä on tallin ja talon paikat jo tontille about merkitty. Maatöiden on tarkoitus alkaa about toukokuun puolessa välissä, mikäli rakennuslupa on saatu siihen mennessä.

Merkkasimme neljä haapaa, muutaman katajan ja pari joulukuusen korkuista kuusta säilytettäväksi. Koivut valitettavasti menee sileäksi, kun ovat juuri talon kohdalla.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Pinnat - seinille

Samalla kun päätimme lattiat ja seinälaatat, niin valitsimme myös seiniin maalit ja tapetit. Myös seinissä värimaailma löytyi harmaasta ja valkoisesta. Olen selannut useaa suomalaista ja ulkomaalaista blogia sekä Houzzin sivuja löytääkseni mieleisiä värisävyjä. Huoneen seiniltä värit näkyvät paljon paremmin, kuin pienistä värimalleista, vaikka huoneiden seinät olisivatkin digitaalisia.

Maalarin valkoisen sijaan valitsimme paperin valkoisen, joka ei heijasta oikein mihinkään suuntaan ja on makuumme tarpeeksi neutraali ja valoisa. Koska suuri osa ikkunoista on varjoisan metsän ja koillisen suuntaan, niin kaikki ikkunaseinät tulevat valkoisella maalilla. Joka tilaan tulee kuitenkin myös väriä maalista tai tapetista, loput tehdään sitten sisustamisella.

Eteisaula on isohko tila, mutta siellä ei ole yhtään ikkunaa. Toki oviaukoista ja peilipinnoista heijastuu valoa, mutta pinnat haluttiin pitää aika vaaleina. Yhdelle seinälle tulee sisustavaa harmaata ja muuten mennään valkoisella.
sävy löytyi täältä

Talopakettiin kuuluvat tapetit olivat kyllä aika vanhentuneita. Sisustussuunnittelija kertoikin, että pakettiin kuuluvien tapettien tulee olla edullisimpia, jotta vaihtaminen sujuu helpommin, ihan loogista kyllä. Toisaalta en oikein ymmärrä, miksi lähtökohtaisesti vaihtoehtona on jotain, mitä kukaan ei kuitenkaan valitse, varsinkin kun laatat taas olivat niin asiallisia. Mutta niin kai se on, että makuja on monenlaisia ja varmasti joku haluaa sisustaa myös 80-lukua. Niin tai näin, ainahan voi vaihtaa. Me valitsimme RTV:ltä nämä tapetit.

tummanharmaapohjainen hopeisilla lehdillä tulee päämakkariin, harmaavalkoraidallinen tulee pienempiin makkareihin, joista tulee identtiset. Upea factoryn jopa tekstiilimäinen musta tapetti tulee kirjastohuoneeseen kirjahyllyn seuraksi ja hopeiset oksat kasvavat olkkarissa sekä keittiössä saman sävyisen maalin seurana. Lisäksi yritämme metsästään viherhuoneeseen yhtä tiettyä tapettia tuolta suuren meren takaa, mutta koska saatavuus on niin hankalaa, niin pidetään se vielä salaisuutena :)


Loppuneuvotteluissa talomyyjämme kanssa sovimme, että talopakettiin kuuluu neljä eri maalia. Nyt oli vasta kolme kasassa, joten pitihän sitä maalia vielä jonnekin saada. Kodinhoitohuoneeseen olisi saanut myös laatat seiniin, mutta koska siihen ei ollut mitään tarvetta, niin halusimme sen mieluimmin maalilla. House of Turquoise-blogissa on upeita eri turkoosin sävyjä käytetty sisustuksessa ja sieltä nappasin raikkaan turkoosin, joka sopii mielestäni hyvin kodinhoitohuoneeseen. Tämä piristää mukavasti muuten niin harmaata palettia. Näistä tulee meidän koti.







sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Pinnat - laattaa

Vaikeinta pinnoissa oli päättää märkien tilojen laatat. Enkä ole kyllä vieläkään ihan varma. Onhan tässä onneksi aikaa vatvoa ja vaihtaa.

Laattavalikoima on laaja ja lisäksi pitäisi vielä päättää, mitenkä laatat sinne seinään ladotaan. Vaakaan, pystyyn, vinoon vai tiiliseinäladonnalla. Sitten kun vielä lisää koristelaatat, niin vaihtoehtoja on ääretön määrä.

Vaikein päätettävä on ollut se, minkä kanssa kaikki laattapintojen valitsijat tuntuvat painivan; mattaa vai kiiltävää? Ja kuinka mattaa tai kuinka kiiltävää. Laattoja ei nyt vaihdeta vuosittain, joten seuraavaksi 10-20 vuodeksi pitäisi päättää sopivaa pintaa. Tuntuupa vain vaikealta.

Meille onneksi kuului talopakettiin joitakin laattamalleja, joten vaihtoehtoja oli tuhansien sijaan alta kymmenen. Toki myös muuta voi ostaa, mutta tämä rajaus oli hyvä lähtökohta. Aloitimme miettimisen pesuhuoneesta ja vertailimme vaihtoehtoja lattialaattaan. Halusimme seiniin suuriltaosin valkoista niin puhtaanapidon helpottamiseksi kuin valon vuoksi. Saunaan on tulossa harmaata lasia, joten valkoinen sopi suihkun puolelle, mutta jotain tummaakin saisi olla.

Suihkujen seinällä on ikkuna epäsymmetrisessä kohdassa, joten yleiset suihkun takana olevat "vauhtiraidat" olisivat näyttäneet ehkä hieman oudoilta. Päädyimme sitten laittamaan koko seinän eri laatalla, kuin muut tilat. Suihkuseinään tulee tummaa mustanharmaata sintesis negron 25 x 40 laattaa (kuvassa vasemmalla seinällä).

Tämän myötä päätimme myös muihin seiniin kiiltävän laatan, saman kokoisen moncofarin blanco brillon. Laatat on mietitty vaakaan, mutta arvon vielä, pitäisikö ne kuitenkin latoa pystyyn? Samoin kun tuossa kuvassa. Toisaalta tuossa Sintesis-sarjassa on myös tuota mielekästä kuviolaattaa (jonka mies kuulemma kelpuuttaa, jos kuviota kutsuu lehdiksi joilla on heteet, eikä kukiksi. Tietenkin ne ovat lehtiä!), joten voisi tuotakin vielä harkita. Pitää hahmotella nuo kylppärin seinät koneelle ja aloittaa virtuaalilaatoitus, sittenhän sen tietää.

Moncofarin matta laatta oli niin harmahtavan kellertävä, että päätimme saman kiiltävän valkoisen ja ison laatan myös vessoihin samoin kun kodinhoitohuoneen kuranurkkaukseen.Näillä laatoilla mennään, mutta pieniä muutoksia voi vielä tulla.

Keittiöön tulee välitiloihin valkoista lasia laatan sijaan, joten onneksi sitä ei tarvinnut miettiä, ainakaan vielä.

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Pinnat - lattialla

Vaikka odottelemmekin vielä rakennuslupaakin, niin tässä vaiheessa on jo talon sisäpinnat päätetty. Kun ajoissa tekee, niin sittenhän sitä kerkeää muuttamaan mielensäkin vielä moneen kertaan.
Talotoimittajamme yhteistyökumppanina on RTV ja sieltä tulee siis kaikki pintamateriaalit. Lisäksi RTV:n sisustussuunnittelija Terttu Havimäki oli apuna päätösten teossa. Parina iltapäivänä kävimme vaihtoehtoja katsomassa ja päätökset tuli tehtyä. Terttu osasi hyvin ehdotella erilaisia vaihtoehtoja ja sai äkkiä kiinni ajatuksistamme ja toiveistamme. Erittäin hyvää palvelua ja nyt on päätökset tehtynä. 

Ensin esittelen lattiat.
Lattiat ovat joko laattaa tai laminaattia. Laatta tulee niihin tiloihin, missä voi olla kuraa tai vettä lattialla, laminaatti taas oleskelutiloihin ja loppuihin makkareihin.

Eteiseen, kirjastoon ja viherhuoneeseen valittiin harmaata 30 x 30 Venezia Rialto-laattaa.






Kodariin, kylpyhuoneeseen, saunaan ja vessoihin tulee harmaan mustaa 10 x 10 luoto-laattaa.

Muihin tiloihin tulee laminaattia, jonka ajattelimme tarpeeksi huolettomaksi meidän käyttöömme. Halusimme harmahtavan puupintaa esittävän laminaatin ja olipa yllättävän vaikea löytää! Jostain kumman syystä suurimmassa osassa puujäljitelmälaminaattia on paljon punasävyä, jota emme halunneet. Tertun kanssa sitten pyörittelimme eri malleja eri valoissa melkein tunnin verran, ennen kuin toivomamme sävy löytyi. Valitsimme lopulta LC200-sarjan sävyn 6011, joka on tarpeeksi kestävä ja tarpeeksi neutraali meidän makuumme.
Listat tulee olemaan valkoiset ja kynnyslistat metalliset. Tälle pohjalle on hyvä ja helppo rakentaa muuta sisustusta.

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Raspberry Pi ja releiden ohjaus


Tein vähän proof of concept kokeiluja Raspberry Pi:llä releiden ohjaukseen, ihan vaan varmistaakseeni, että voin ohjelmallisesti ohjata releitä, eli tarkoitus on pystyä etäohjaamaan talon kaikkia kattovaloja (alla olevan kuvan relay ebaysta 1.3e posteineen suomeen).

Tämän hetkinen visio on seuraavanlainen (saas nähdä mitä sähkömies sanoo): Tekniseen tilaan kaksi 'sähkökaappia', toinen vahvavirralle, jota vain ammatti sähkömies säätää, ja toinen 12V heikkovirralle, johon tämmöinen nörttikin saa koskea. Vahvavirtakaapissa on kaksikärkisiä sysäysreleitä (toinen kärjistä aina vedetty 12V:llä heikkovirtakaappiin tilan lukua varten), ja heikkovirtakaapissa (jossa on 12V DIN-moduulivirtalähte) sitten ristikytkentätaulu kaikkiin talon valokytkimiin esim. CAT6 kaapeleilla eri huoneiden painonapeille, joiden nappien impulssit sitten ohjataan 12V:nä tuonne vahvavirtakaapin kaksikärkisille toggle/sysäys-releille. Kaksikärkiset siksi, että voi tarvittaessa heikkovirtakaapista lukea releiden tilat esim juuri Raspberryä tai BeagleBone Blackia apuna käyttäen.


Videolla näkyy kun Raspberry vaihtelee releiden tilaa päälle ja pois päältä (ledit näyttää tilan), joten toimii... :)

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Rakennuslupasäätöä

Viime viikolla Ko-ti pisti rakennuslupahakemuksen kunnalle sisään. Ja eilen saimme sähköpostia, että speksaamamme kattomalli (tiilikuvioinen peltikate) on rakennustapaohjeen vastainen, että pitää olla joko tiilikatto tai saumattu pelti, tiilen näköinen pelti ei käy. Ja semmoinen muutos näyttää tietävän budjettiin taas lisää kustannuksia.

Tuossa on sitten viimeisin havainnekuva katosta muutoksen jälkeen. Ihan siistihän toikin on kyllä, ainut mikä harmittaa on ettei me tai kukaan muukaan ollut rakennustapaohjeesta tuota huomannut aikaisemmin.

Kuvassa on myös talon aiotut värit. Onpa vain vaikeaa valita, minkä värinen talon pitäisi olla. Rakennustapaohjeet antoivat tässäkin suuntaa, mutta (onneksi) vaihtoehtoja jäi vielä paljon ja niitä sitten ilta jos toinenkin pyöriteltiin ja mietittiin. Tuohon tikkurilan siniharmaaseen sitten päädyttiin.