torstai 26. syyskuuta 2013

Kuvapäivitystä & sähkökaappia

Tänään puoliltapäivin mun kolmas puhelinnumero soi (varmaan sähkäri numerotiedustelua käyttänyt) ja tuli kyselyä, että mitenpäin HDMI-kaapeleiden input ja output suunnat olisi tarkoitus vetää. Joten hurautin siinä sitten tontille näyttämään kaapeleiden suunnat. Ja muutenkin ihmettelemään sähköpistokkeita ja teknistä tilaa. Samalla otin sitten kasan kuvia tontilla tapahtuneesta kehityksestä. Paljon tulee piuhoja ristiin rastiin - tekniikkamiehenä tässä eletään mielenkiintoisia aikoja, kun katsotaan miten suunnitelmat muuttuu todellisuudeksi.

tiistai 24. syyskuuta 2013

Ulkovaloista

Näin syksyn myötä kiinnostuu valoisemmista asioista ja sähkärin tehdessä johtovetoja valaisinasiat ovat mielen päällä.

Ajattelin aloittaa pohdinnan siitä helpoimmasta päästä, ulkovaloista.
Pihalle tulisi niin seinävaloja kuin pollareita. Omaa silmää (ja lompakkoakin) miellyttää seinävaloissa eniten nämä Konstsmiden kolme mallia, joissa kaikissa heijastuu valot niin ylös kuin alaskin.

 Mutta sitten, mitkä pollarit ostaisi näiden seuraksi?


Osassa näistä löytyy reilun metrin mittaisia samoin kun 45 cm korkeita ja myös tuo korkeudella leikittely houkuttelisi.

Olisiko siellä ruudun toisella puolella mielipiteitä, mitkä yhdistelmät pihavaloiksi?
Tuskailin tätä miehellekin ja hän ihmetellen kysymään, että miksi tätä nyt pitää pohtia, siellähän on jo sähkärille annetussa ohjeistuksessa yhdet vaihtoehdot. Nii-i. Mutta kun ne olivat vasta ne ensimmäiset vaihtoehdot! Kyllähän nyt tätäkin pitää ainakin tovi pohtia, miettiä ja vääntää, vaikka sitten palaisikin siihen ensimmäiseen vaihtoehtoon :D


keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Sähkötyöt alkaneet ja piippuja ilmestynyt katolle

Tänään soi puhelin kesken työpäivän ja langan toisessa päässä ystävällinen sähkäri-Tuomas kyseli, että missähän Cat7-kaapelit ovat. Vähän aikaa meni hahmottamiseen, että tontilla todella on sähkärit jo vetämässä johtoja. Ko-ti Oy kun oli tietenkin taas unohtanut asiasta tiedottaa. Olisin voinut viedä kaapelit tontille ajoissa, jos joku olisi vaivautunut siitä meille kertomaan. Ja muutenkaan lopullisia sähköpiirrustuksia ei ole vielä edes hyväksytty, joten tuli vähän puun takaa.

Ei siinä mitään, onneksi on semmoinen työ jossa on liukuvat työajat, joten tiputun hanskat tiskiin ja lähdin ajamaan kämpille hakemaan kahta 500m kaapelikelaa. Josta sitten tuli hännän alla ajelin tontille, joten nyt on sähkäreillä kilometrin verran verkkokaapelia. Sähkärin kanssa päästiin hyvin sopuun aukiolevista asioista. Pitänee kyllä vielä loppuviikosta käydä tarkistelemassa, että onko jotain epäselviä juttuja. Sähkäreillä vähän normaalia isompi työ kun osa seinistä oli jo levytetty, joten joutuvat ruuvailemaan osan seinistä auki uudestaan.

Katolle oli kahteen paikkaan ilmestynyt tommoset minipiiput, oliskos ilmanvaihtoa varten tms. (mulla ei ole hajuakaan).

Kovasti ovat työt edeneet tontilla. Ei vaan tunnu asioiden perässä kunnolla pysyvän, varsinkaan kun ei tunnu mitään aikataulutietoja meillepäin tulevan. Mutta valmista tulee ja talofirma muistaa aivan varmasti laskuttaa, joten eihän tässä ole kenelläkään huolenhäivääkään :)



sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Pellit katolla ja seiniin ilmestynyt kipsilevyjä

Katot on nyt asennettu ja kyllä vain näyttää hyvältä tuo tummanharmaa saumapeltikatto, onneksi alueen kaava määräsi tuon tai tiilikaton ja tuohon saumakattoon päädyttiin. Silloin lisälasku kirpaisi, mutta on se kyllä komea. 

Kävin kauniin sään innoittamana tontilla maalaamassa räystäslautojen leikkuunurkat, joissa puuttui maali sahauksen vuoksi. Oli aika tuskaista siirrellä rakennustelineitä yksinään, mutta lopulta sain kuin sainkin molempien rakennusten kaikki nurkat maalattua. Muutamaan kertaan iski vähän korkean paikan kammo roikkua tikkaiden varassa ihan nurkalla katon rajassa (raahasin telineet vaan sikakorkeisiin nurkkiin). Illalla kramppasikin sitten käsissä kaikki lihakset.

Sisäpuolella oli kipsilevyjä ilmestynyt seiniin. Vähän ihmetyttää, kun levyjä on pistetty jo semmoisiin kohtiin, mihin on tarkoitus myös tulla sähkö- ja valopistokkeita. Joko emme vain ymmärrä sähköjen asentamista tai joku on mokannut tai sitten sähkärillä on kiva duuni lisätä pistokkeet seiniin jälkikäteen... Pitääkin selvitellä tota ensi viikolla.

Maalatessa avautui myös mahdollisuus ottaa kuvia vähän epätavallisista kuvakulmista, kun harvoin sitä heiluu katon korkeudella.



sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Katto on melkein asennettu

Näyttää tontilla jo 75% talon katosta olevan asennettu, joten ensi viikolla varmaan on talossa koko katto asennettuna. Ja eiköhän tallinkin katto lähiaikoina asennu paikoilleen.

Sisäkaton koolauskin on edennut, samoin välikaton varaston luukulle on reikä ilmestynyt. Hyvin on edistynyt hommat, ainoa huono puoli on, että kukaan ei ole meille kertonut, että mitä työmaalla tapahtuu seuraavaksi. Varmaan ensi viikolla soittelen sähköfirmalle ja kyselen heidän suunnitelmia.

Samoin olen tässä iltaisin koodannut valoautomaatiolle logiikkaa, siitä lisää jossain vaiheessa, kunhan saan sen demottavaan kuntoon.

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Ikkunat on asennettu

Kävimme tontilla eilen ihmettelemässä, ja tosiaan kaikki ikkunat on nyt asennettu. Muutaman kuvan räpsäisin, hyvin näkyy metikköä pohjoispuolen ikkunoista.