keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kebab-illan reseptivihko, ensimmäinen osa

Tämä on ensimmäinen osa Kebab-iltamme herkuttelureseptivihkoa, josta löytyy reseptit kebabbiin, vartaisiin, leipiin ja salaattiin. Toisessa osassa on soosien ja säilykkeiden reseptit ja kolmannessa osassa on kahvipöydän herkut. Nauttikaa.




Kebab

18 hengelle
5 tuntia + vetäytymisaikaa mielellään vuorokausi
uuni 100 C, paistoaika 4 tuntia

Kävimme ostamassa jauhelihan Lahisten kartanon lähitilalta ihan mielenkiinnosta ja oli kyllä laadukasta lihaa ja maistui lopputuloksessa. Haemme toistekin.


3 kg naudan paistijauhelihaa (voi käyttää muutakin, rasvaista tai kuivaa, possua, nautaa, lammasta, ihan mistä itse tykkää)
3 rkl aromisuolaa
3 rkl paprikajauhetta 
(meillä ei ollut, joten laitoin 3 tl savustetuista chileistä jauhettua jauhetta, joka itsetehtynä on aika tujua)
3 rkl valkosipulijauhetta
6-8 rkl jauhettua mustaa pippuria
6 tl suolaa

(maustamisen voi tehdä aika fiilispohjalta, kunhan on pippurista ja suolaista)

Laita jauheliha ja mausteet monitoimikoneeseen ja pyöritä taikinakoukulla niin kauan, että massa muuttuu kuitumaiseksi tasaiseksi massaksi soiromaisen jauhelihan sijaan. Tärkeintä on saada massasta ilma pois ja tässä menee hyvinkin 15 minuuttia. Meidän Kitchen Aidiin mahtui jauheliha parhaiten kahdessa osassa, joten vaivaamiseen meni puolituntia.  
Kun mausteet olivat hyvin sekoittuneet ja taikina näytti massalta jauhelihan sijaan, puristelin ja muotoilin siitä kuusi käsivarren paksuista 500g pötköä. Käärin nämä pötköt tiiviisti folioon, jokaiseen meni kolme isoa palaa, ja muotoilin samalla tiiviit ja tiukat lihapötköt. 
Pötköt folioituna ja uuniin menossa.

Paistoin foliopötköjä uunissa reilu neljä tuntia 100 C-lämmössä ja koska tein näitä niin myöhään illalla, niin jätin pötköt uuniin vielä jälkilämmölle yön ajaksi. Ei kannata lisätä lämpöä, ettei tule mureketta. Foliopötköt olivat päivän jääkaapissa ja illalla höyläsin ne ihan juustohöylällä kebab-lastuiksi. Höyläsin 2,5 kiloa 15 hengelle.
Ennen tarjoilua lämmitin suikaleet uunipellillä uunissa nopeasti 200 C-lämpötilassa, noin 15 minuuttia. 
Kebabin höyläkseen käy juuri se juustohöylä, joka höylää liian paksuja juustosiivuja. Helppoa ja nopeaa.





Piimässä marinoidut kanavartaat.

Kanavartaat

15 hengelle
vuorokausi marinointiin
tekoaika noin tunti
uuni 200 C, paistoaika 20 min

Kebabhan tarkoittaa vartaassa valmistettua lihaa, joten tämän takia ajattelin tehdä myös oikeita "kebabbeja", eli kanavartaita. Törmäsin joskus Nigella Lawsonin resepteissä kanan marinointiin piimällä ja mielestäni tämä toimii mainiosti. Kannattaa kokeilla.Lihasta tulee mureaa ja mehukasta.

15 kanan rintafilettä
30 puista varrastikkua
0,5 litraa piimää
loraus soijaa
1 tl suolaa
1 pilkottu sipuli
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 tl mustapippuria murskattuna
1 tl chilijauhetta (tai paprikajauhetta)
5 rkl sweet chili-kastiketta

Laita tikut likoamaan veteen. Leikkaa kanafileet pitkittäin halki, jotta jokaisesta tulee kaksi pitkää suikaletta. Laita kannelliseen purkkiin kanafileet ja mausteet, sekoita. Lisää piimä ja laita kansi hyvin kiinni. Ravistele aina silloin tällöin, anna marinoitua vuorokausi jääkaapissa.
Kaiva piimän seasta ja pujottele jokainen lihasuikale tikkuunsa. Lado tikut uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa (voi olla grillivastukset päällä kanssa) noin 20 minuuttia. Käännä 15 minuutin kohdalla.






Strömsöön naapurista, päivää.

Pitaleivät

Tein Raision ohjeilla gluteenittomia pitaleipiä ja kuvittelin, että voihan sitä käyttää tummaa gluteenitonta leipäjauhoakin tuon reseptissä olleen tavallisen sijaan. Joo, ei voi. Älä tee, osta kaupasta. Meni niin viime metreille tämä kosahdus, että oli pakko ostaa lähikaupasta vain tavallisia pitaleipiä, mutta onneksi oli sitten gluteenittomia leipäkrutonkeja, joilla saattoi tehdä myös Iskender-annoksen. 



Gluteenittomat krutongit ja täydelliset pitaleivät, kaupasta.

Gluteenittomat krutongit

1 pkt valmiita gluteenittomia pitsapohjia
1 rkl voita
loraus öljyä

Pilko pitsapohjat krutongeiksi, eli kuutioiksi. Paista pannulla öljyssä ja voissa.  Valmista!






Salaattia piristi ja kaunisti niin hunajamelooni kuin granaattiomenan siemenet.

Hedelmäinen salaatti

ruukullinen rucolaa
ruukullinen jääsalaattia
ruukullinen jotain mielekästä salaattia
puolikas hunajameloni
granaattiomena
keskikokoinen kurkku
herneenversoja


Pilko salaatit ja herneenversot laakeaan kulhoon. Kaiva lusikalla hunajamelonin siemenet pois ja isolla ruokalusikalla hunajamelonin kuoren ja hedelmälihan välistä, kunnes hedelmäliha irtoaa kokonaisena palana. Pilko hunajameloni ja kurkku salaattiin, halkaise granaattiomena ja kaiva siemenet irti, ripottele salaatin päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti